Luftvärmepump=OK

Luftvärmepump kan du installera om du vill.

Och det är en riktigt bra investering. Normalt så är kostnaden för pump och installation betald bara efter 3 år.OBS att du ska alltid skicka in anmälan till styrelsen om att du gör en förändring av lägenheten. Du måste anlita en certifierad  installatör till monteringen och det beror på säkerheten vad gäller el och även för att nya lagar trädde i kraft 2009 gällande köldmedia som används i luftvärmepumparna.(AC på bilar måste också efter 2011 repareras,fyllas på av certifierad installatör) Detta beror på den stora miljöpåverkan som  ämnet gör på framförallt ozonskiktet  .Dessa och andra lagar  gällande användning av  freoner  har redan gett klara förändringar till det positiva vad gäller vårt ozonskikt (O3).

Vad ska du tänka på?

Fundera på hur stor Luftvärmepump du vill ha och var utomhusdelen ska placeras så den inte stör för mycket i vår lilla oas ,Balder.Var ska du placera inomhus delen? Sen ska du tänka på att den kyler riktigt fint på sommaren när det är stekhett ute och värmen gott på vintern. Men tänk på att varm luft stiger och kyld luft sjunker. Vill du ha kallt på övervåning så ska du ju placera inomhus delen ,kanske i hallen alternativt på övervåning. Men det där pratar du med installatören om,Det ska de veta på sina fem.

Vilket fabrikat och vad kostar det? Jag tycker Toshiba och Panasonic tillhör de som fungerat bäst och även Mitsubishi.Men kolla gärna runt och titta ,Ca 17-20 000kr kostar det med installation och på arbetskostnad så får du ROT avdrag på 30 %

Jag lägger in en länk här på ”bäst i test” som jag tycker är bra och de har ibland rabattkoder du kan använda.

TRYCK HÄR!